Головний зміст

image 1346 5У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 5026 «Про внесення змін до деяких законів України щодо способу виконання судових рішень».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Проект передбачає введення альтернативного механізму виконання рішень судів, відповідальність за невиконання яких несе держава та, які неможливо своєчасно виконати в зв'язку з відсутністю достатніх коштів у державному бюджеті на зазначені цілі.
 
 
 
Передбачається, що зазначений механізм буде застосовуватися тільки щодо рішень національних судів, в тому числі і тих, які підлягають виконанню в рамках рішення ЄСПЛ, а також щодо рішень ЄСПЛ в разі, якщо це визначено самим рішенням.
 
 
У пояснювальній записці зазначається, що реалізація запропонованого механізму дозволить попередити надмірні збитки держбюджету і розстрочити виконання таких зобов'язань у часі, а також дозволить уникнути винесення ЄСПЛ рішень на користь заявників і виплати значних сум компенсації.
 
 
Для впровадження такого механізму законопроектом пропонується в Прикінцевих положеннях Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» вказати, що Законом про Державний бюджет на відповідний рік можуть бути передбачені інші механізми і способи виконання рішень в частині здійснення виплат, що застосовуються тільки з згоди стягувача.
 
Зазначені механізми і способи виконання рішень не повинні застосовуватися до виплат, визначених абзацом восьмим частини першої статті 1 цього Закону, за винятком випадків, коли це визначено в рішенні.
 
Також пропонується внести зміни до Прикінцевих та перехідних положень Закону, встановивши, що Законом про Державний бюджет на відповідний рік можуть бути передбачені інші механізми і способи виконання рішень, визначених частиною першою статті 2 цього Закону, а також погашення заборгованості за виконавчими документами та судовими рішеннями, передбаченими пунктом 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» цього Закону.
 
 
Зазначені механізми і способи виконання рішень можуть бути застосовані тільки за згодою стягувача.
 
Очікується, що прийняття таких змін призведе до попередження подальших порушень прав осіб на вільне володіння майном і на виконання судового рішення, допоможе уникнути надмірних витрат держбюджету, а також усуне підстави для надходження до ЄСПЛ аналогічних заяв проти України, забезпечить належну звітність перед Комітетом міністрів Ради Європи .