Головний зміст

lkjhgfjВідбулося засідання робочої групи щодо змін у системі реєстрації актів цивільного стану під керівництвом Павла Мороза. Експерти представили готовий проект реформи.
 
 
 
 
 
 
 
 
Члени робочої групи дослідили міжнародний досвід, вивчили суспільну думку та базуючись на вищезазначеному розробили систему, що ідеально підходить саме для України.
«Ми відходимо від радянських норм, паперові носії замінюємо електронними, кореспонденцію переводимо у цифровий формат», - зазначив Павло Мороз
Мін`юст чітко та послідовно реалізовує державну політику щодо децентралізації. Прийняли рішення наділити функціями РАЦС усі міські ради. Ці органи зможуть надавати такі ж послуги, що й Мін`юст, але кошти буде спрямовано до місцевого бюджету. Що дозволить отримати додаткові гроші для задоволення соціальних потреб місцевих громад. Наступний позитивний момент –  створюється конкуренція, а це завжди породжує бажання покращувати сервіс.
 
 
Наразі функціонує пілотний проект, що дозволяє реєструвати шлюб за одну добу. Пілот довів свою ефективність та отримав схвальні відгуки населення. Тому експерти ініціюють зміни до Сімейного кодексу. Громадяни зможуть самостійно обрати як швидко їм потрібно зареєструвати відносини: за добу, три дні, тиждень чи місяць. Розмір  адміністративного збору залежатиме від швидкості здійснення процедури.
 
 
 
«Мін`юст передає функцію відповідально та підходить до реформ виважено. Питання щодо наділення функціям РАЦС нотаріусів лишається відкритим. Ми наповнимо Реєстр, проведемо очистку корпусу від недобросовісних служників Феміди та повернемося до питання», - підкреслив Павло Мороз.
 
 
Також заступник очільника Мін’юсту підкреслив, що члени робочої групи наполягають на відміні вимоги вказувати відомості про батька у випадку коли жінка, що не перебуває у шлюбі реєструє новонароджену дитину.  Реалії вимагають внесення цієї зміни.
 
 
Восени проект буде подано на розгляд народним депутатам.