Головний зміст

rew 1 650x410Рішення про зарахування двох прожиткових мінімумів людям працездатного віку при оформленні субсидії покликане стимулювати населення до офіційного працевлаштування та сплати податків. У такий спосіб держава бореться з тіньовою економікою та прихованою зайнятістю, говорить Міністр соціальної політики України Андрій Рева.
 
 
 
 
 
 
 
За його словами, часто трапляється так, що здорові молоді люди працездатного віку декларують відсутність доходів, бо не навчаються, не перебувають на військовій службі, не працюють тощо. А за які ж кошти вони живуть? Адже сьогодні знайти роботу на мінімальну (а часто і цілком пристойну) заробітну платню - не така вже велика проблема.
«Стверджую: в Україні немає людей, які отримують доходи менші за офіційний прожитковий мінімум. Логічний висновок: такі молоді люди або не хочуть працювати, або просто приховують свої доходи. Але – вони претендують на субсидію», - наголошує Андрій Рева.
 
 
Міністр каже, що неофіційні доходи отримує величезна кількість українських домогосподарств. Не сплачуючи нічого до бюджету, громадяни, котрі працюють у тіньовому секторі економіки,  хочуть отримати допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг – субсидію – у максимальному розмірі. І така практика донедавна дійсно існувала.
Тепер же, якщо людина працездатного віку не працює, не служить в армії, не вчиться, їй з 1 травня 2016 року під час оформлення субсидії сукупний дохід розраховується у розмірі  двох прожиткових мінімумів - 2900 грн на місяць.
 
 
 
Це стосується лише працездатних осіб. Водночас серед них є ті, хто насправді перебуває у складних життєвих обставинах. І тоді комісія при  розгляді  заяв від  таких претендентів на субсидію, якщо згадані обставини дійсно підтверджуються, може встановити державну допомогу  з урахуванням одного, а не двох прожиткових мінімумів.
 
 
 
«І ось тепер до питання справедливості. За обсягом субсидія, скажімо, у скромної вчительки, яка тяжкою, напруженою працею заробляє гроші і чесно сплачує податки, не повинна бути меншою, ніж у тих, хто не декларує жодної копійки доходу, але при цьому споживає газ, світло і т.д. на рівні з іншими. Зарахування до сукупного доходу двох прожиткових мінімумів (2900 грн) дещо вирівнює ситуацію і змушує офіційно непрацюючу особу сплатити більше коштів за спожиті комунальні послуги, оскільки субсидія в неї зменшується. Вона (особа) може уникнути такого негативного розвитку подій, якщо офіційно працевлаштується хоча б на мінімальну зарплату й почне сплачувати податки до бюджету. Хто не працює, той не їсть. У цьому і є принцип соціальної справедливості”, -  зауважує Андрій Рева.
 
 
Тіньова економіка сьогодні складає 40% ВВП України. Це майже 200 млрд грн, наголошує Міністр. «Наше завдання – детінізувати фонд заробітної плати. Ми уже підготували законопроект щодо суттєвого реформування системи оплати праці, який дозволить підвищити соціальні стандарти і покращити матеріальне становище українців.  У вересні він разом із проектом Державного бюджету на 2017 рік буде поданий до Верховної Ради України», - резюмує Міністр соціальної політики.