Головний зміст

kkjhgfgfУзагальнення судової практики розгляду  Київським  районним судом м. Одеси  справ про застосування примусових заходів медичного характеру за I півріччя 2016 року.
 
 
 
Відповідно до  Конституції України людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю і кожен має право на повагу до його гідності.  Необхідно зазначити, що чинним  кримінальним і кримінально-процесуальним законодавством передбачено систему норм, спрямованих на об’єктивне  вирішення питань, пов’язаних із забезпеченням інтересів осіб, які вчинили суспільно-небезпечні діяння, страждаючи на психічні хвороби або маючи інші психічні розлади, що зумовлюють потребу в застосуванні примусових заходів медичного характеру чи примусового лікування.
 
Згідно Кримінального кодексу України -  примусовими заходами медичного характеру є надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого особливою частиною Кримінального кодексу України в спеціальний лікувальний заклад з метою її обов’язкового лікування, а також запобігання вчиненню неї суспільно небезпечних діянь.
 
 
 
 
Психіатрична допомога – комплекс спеціальних заходів, спрямованих на обстеження стану психічного здоров’я осіб на підставах та в порядку, передбачених законодавством, профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд та медико-соціальну реабілітацію осіб, які страждають на психічні розлади. Надається психіатрична допомога на основі принципів законності, гуманності, додержання прав людини і громадянина, доступності та відповідно до сучасного рівня наукових знань, необхідності й достатності заходів лікування з мінімальними соціально-правовими обмеженнями.
 До Київського районного суду м. Одеси, надійшло 5 клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру,  4 клопотання було розглянуто із застосуванням до особи, що вчинила суспільно-небезпечне діяння заходів медичного характеру. Необхідно зазначити, що  переважна більшість осіб, стосовно яких застосовано заходи медичного характеру – це чоловіки віком від  20 до 45 років, переважна більшість з них  мають   неповну освіту, не працюють та були раніше  судимі.
 
                            
Необхідно зазначити, що при розгляді  клопотань  про застосування примусових заходів медичного характеру до осіб що притягують до кримінальної відповідальності застосовується запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
При застосуванні заходів медичного характеру судді не вказують на строк їх застосування. Це пов’язано з тим, що тривалість таких заходів залежить від багатьох факторів. Лікування в примусовому порядку може бути і безстроковим у випадку коли психічна хвороба є невиліковною. Загалом, строки примусових заходів медичного характеру, а також зміни в застосуванні залежить від досягнення їх мети : одужання психічно хворої особи і запобігання вчиненню нею суспільно небезпечних діянь. Відповідно до динаміки психічного стану хворого суд може вирішити питання про зміну або припинення лікування в примусовому порядку. 
 
 
Так, наприклад: ухвалою Київського районого суду м. Одеси  від 10.08.2016   року,  застосовано примусові заходи медичного характеру до  М.,  який проживаючи разом зі своєю матір’ю Л.  за адресою:м. Одеса, вул. Академіка Корольова, переслідуючи ціль переоформлення на нього права власності на квартиру, яка належить його матері, з корисливих мотивів у нього виник умисел на незаконне позбавлення волі своєї матері Л.
     Після чого 24.04.2016 року  .М. діючи з метою скоїти  свій злочинний намір направлений на незаконне позбавлення волі Л., проти її волі, зачинив свою  маму  в кімнату квартири, що розташована на дев’ятому поверсі зазначеного будинку   по вул. Академіка Корольова в  м. Одеса з зовнішньої сторони, тим самим позбавивши Л. можливості вільно пересуватися та вільно залишити  місце її знаходження, не дозволяв виходити з кімнати, не давав можливості та забороняв  справляти природні потреби, приймав міри щоб не допустити спілкування з іншими особами з допомогою телефонного зв’язку, з цією метою  виключив всі телефони, позбавив Л. харчування та води.
 
 
           Крім цього М. на протязі тривалого часу, в період з 24.04.2016 року по 04.05.2016 року, більш точна дата та час досудовим слідством не встановлені, з метою спричинення фізичних страждань спричинив  Л. тілесні ушкодження руками та предметом - дерев’яною скалкою. Вчинене .М.  суспільно небезпечне діяння скоєні в стані його неосудності які знайшли своє підтвердження в судовому засіданні в досліджених судом доказах.
 
 При викладених обставинах суспільно небезпечні діяння вчинені М. в стані неосудності, суд кваліфікує за ознаками  ч.2 ст. 146 КК України, як  незаконне позбавлення волі, з корисливих мотивів, яке супроводжувалось заподіянням фізичних страждань на протязі тривалого часу.
 
 
      Призначаючи примусовий захід медичного характеру, суд врахував ступінь тяжкості вчиненого противоправного діяння, сукупність усіх обставин, що підтверджують вчинення протиправного діяння М., тяжкість наслідків від таких дій, враховуючи  тяжкість психічного захворювання особи та обставини про те, що. М. на час розгляду справи  не видужав, суд  вважав за необхідне призначити М. примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом з метою його лікування.  Після поміщення М. в психіатричний  заклад  із звичайним наглядом, з метою проведення  його  лікування запобіжний захід в виді арешту -  відмінили.
 
 
Узагальнення судової практики про застосування примусових заходів медичного характеру свідчить, що суд   враховує ступінь тяжкості вчиненого противоправного діяння, сукупність усіх обставин, що підтверджують вчинення протиправного діяння,  тяжкість наслідків від таких дій, тяжкість психічного захворювання особи та обставини.
                                                                        
       
   Голова 
Київського районного                                                                                      С.А. Чванкін
     суду м. Одеси