Головний зміст

74108З метою попередження зловживання повноваженнями і ухилення від відповідальності, а також запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та / або суду, народним депутатам України, щодо яких Генеральним прокурором України (виконуючим обов'язки Генерального прокурора України) в парламент внесено подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт, можуть заборонити виїзд за кордон.
 
 
 
Відповідний проект закону №5038 зареєстрований в парламенті.
 
 
 
Законопроектом пропонується внести зміни до статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», доповнивши перелік підстав для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон. Прописується, що громадянину України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадку, якщо він є повноважним народним депутатом України, щодо якого Генеральним прокурором України (виконуючим обов'язки Генерального прокурора України) внесено до Верховної Ради України подання про дачу згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата - до повернення подання спікером відповідного суб'єкту ініціювання, або до закінчення 72 годин після прийняття парламентом рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народного депутата. В цьому випадку органом, який ввів обмеження, виступає Генеральна прокуратура України.
 
 
 
Відповідні доповнення вносяться і до статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України», яка регламентує обов'язки парламентарів.