Головний зміст

118685У Раді суддів України спростували заяву голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергія Козьякова про факти тиску на членів РСУ восени-взимку 2015 року, під час узгодження процедури первинного кваліфікаційного оцінювання суддів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Тиску не було, було робоче обговорення.
 
Є правило, коли РСУ, готуючись до розгляду того чи іншого документа, розсилає його в усі суди країни, щоб на місцях розуміли, чим займається Рада суддів і могли надати свої зауваження. Природно, що так само було і під час узгодження з ВККС нормативних документів, що стосуються первинного оцінювання суддів.
 
Зауваження від суддівських колективів з приводу оцінювання надходили в РСУ кілька разів. Але вважати це тиском на РСУ є перебільшенням. Ніяких ультимативних вимог з боку судів до нас також не висувалося. Повторюся, обговорення було, а тиску на нас не було. До речі, більшість зауважень судів, в т.ч. і Верховного Суду, тоді не були враховані », - розповіла« Судово-юридичної газети »голова Ради суддів України Валентина Симоненко.
 
 
За словами глави РСУ, схоже, що в ВККС неправильно тоді інтерпретували події довкола первинного оцінювання суддів.
 
«Це лише питання трактувань і інтерпретацій. Якщо хтось каже, що на нас чинився тиск, то ми вважаємо, що було обговорення », - зазначила Валентина Симоненка.
 
Нагадаємо, що 27 липня, під час експертного обговорення проекту Закону «Про Вищу раду правосуддя», голова ВККС Сергій Козьяков заявив про тиск на РСУ при погодженні процедури первинного кваліфікаційного оцінювання суддів в восени - взимку 2015 року.
 
«Я хотів би сказати дуже важливу річ. Такого впливу і такого тиску, яке було на Раду суддів України в минулому році під час узгодження нормативних актів Комісії, що стосуються оцінювання, я не пам'ятаю. Я особисто спостерігав такий тиск на РСУ з боку окремих суддів і голів судів через органи суддівського самоврядування. Це все зафіксовано усно, є і відповідні документи. Навіть під час з'їзду суддів  була спроба вплинути на членів Комісії. Членам ВККС говорили, що їх будуть відкликати зі складу Комісії, оскільки вони наполягають на проведенні оцінювання », - повідомив тоді Сергій Козьяков.
 
За словами глави ВККС, новий склад РСУ, обраний на з'їзді суддів у листопаді 2015 року, все-таки не піддався на тиск і затвердив всі необхідні нормативні документи, що дозволило почати оцінювання суддів в лютому 2016 року, хоча час для оцінювання Верховного Суду України та трьох вищих спеціалізованих судів вже було упущено.
 
 
 
Джерело:http://sud.ua/news/