Головний зміст

titЗавершився перший день міжнародної конференції "Новий погляд на суддівське самоврядування".

 

 

 

 

 

 

 

Голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін та суддя Володимир Петренко відзначили високий рівень організації заходу та актуальність висвітлених проблемних питань. Учасники конференції дізналися про міжнародні та європейські стандарти суддівського самоврядування, а також засоби, які використовують іноземні органи суддівського самоврядування з метою захисту суддів.

 

 

IMG 7523

 

 

Ніколо Клівіо, суддя, член Вищої ради правосуддя Італії, під час своєї доповіді розповів про структуру органів, що здійснюють дисциплінарні провадження щодо суддів, принципи їх формування та обсяг повноважень. Зокрема, Вища рада правосуддя Італії, яка налічує 27 членів: 10 суддів, 4 прокурора, 8 суддів обраних парламентом, а також кількох членів, обраних з представників наукової спільноти, - є органом самоуправління судової влади та займається кваліфікаційним оцінюванням суддів.

nikolo

 

Про роль і повноваження Вищої ради правосуддя та Ради суддів України у світлі конституційних змін розповіли Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк та Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко. Зокрема, Ігор Бенедисюк окреслив перспективи прийняття закону "Про Вищу раду правосуддя", а Валентина Сімоненко розповіла про суддівське самоврядування в Україні.

 

 

ben

 

 

 

 sim

 

 

Довідас Віткаускас, керівник Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" під час свого виступу в рамках конференції "Новий погляд на суддівське самоврядування" зазначив, що роль Вищої ради правосуддя в Україні стане ключовою. Саме ВРП буде відповідати на системні питання: в якому напрямку рухається судова система та що на неї чекає? Оцінювати суддів окремо немає сенсу, якщо немає оцінки всієї судової системи в цілому.

david

 

 

Під час обговорення в рамках теми: "Роль і обов'язки органів суддівського самоврядування у захисті суддівської незалежності" доповідачі зосередили увагу учасників на актуальних та потенційних загрозах суддівської незалежності. 

 

 

all

 

 

Суддя окружного суду США східного округу штату Вірджінія Ентоні Дж.Тренга зазаначив, що судова система є захищеною Конституцією США . Кошти на розвиток та діяльність судової системи виділяються та розподіляються Конгресом. "Найкращий спосіб захисту судової влади від законодавчої та виконавчої - це активна позиція органів суддівського самоврядування".

trenk


Обговорення теми продовжив Маріо Белло Моргадо, заступник голови Вищої ради правосуддя Португалії, суддя Верховного Суду.

mario

 

"Незалежність суддів - це не привілей, а гарантія здійснення якісного правосуддя", - заявив член ВРЮ Андрій Бойко під час своєї доповіді. Він підкреслив, що на його пам'яті вже 4 спроби проведення судової реформи. "У судді повинна бути здатність протидіяти тиску, якого б рівня він не був. І саме Вища рада правосуддя повинна забезпечити незалежність суддів".

 

 

boyk

 

 

 

boyk2

 

 

 

 

Суддя Вахтанг Тордія продовжив тему захисту суддівської незалежності. Конституція Грузії забороняє вимагати від судді звіту по конкретній справі, яка знаходиться чи знаходилась у нього в провадженні. Головним органом суддівського самоврядування в Грузії є Конференція суддів, завданням якої є обрання членів Вищої ради юстиції. Також Вахтанг Тордія навів приклад стосовно притягнення до відповідальності депутата Литви, який виступив з наклепом на адресу конкретного судді.

 

vah

 

Ніколо Клівіо, суддя, член Вищої ради правосуддя Італії, зазначив, що в Італії дисплінарні проступки розділяються на ті, які скоєні під час виконання службових обов'язків - їх 25, та ті, які скоєні поза межами виконання службових обов'язків - їх 8.  Прикладами є порушення суддями в Італії правил дорожнього руху, за яке його не штрафують, та випадки, коли суддя в ресторані не хоче платити за їжу або вимагає знижку.

 

IMG 7506

 

На завершення заходу, член ВРЮ Алла Лесько подякувала всім за плідну роботу в рамках конференції.

 

IMG 7524

 

 

 

hmel

 

 

 

tri

 

 

 

boyk3