Головний зміст

IMG 5762 2Стаття 13 Конституції України проголошує рівність усіх суб’єктів права власності перед законом і забезпечення захисту їх прав державою. Стаття  41 Конституції України закріплює, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності – право приватної власності є непорушним.

 

 

 

 

 

Відповідно до статей 316–317 ЦК України, право власності,  є право власника на володіння, користування та розпорядження своїм майном за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. На підставі статей 324–327 ЦК суб’єктами права власності є народ України, фізичні та юридичні особи, держава, територіальні громади.

Однак, тим не менш злочини проти власності становлять одну із найпоширеніших груп злочинних дій по теперішній час.

 До даної категорії злочинів Кримінальний кодекс України поряд з іншими  відносить: крадіжку (ст. 185 КК України), грабіж (ст. 186 КК України), розбій (ст. 187 КК України), вимагання (ст. 189 КК України), шахрайство (ст. 190 КК України), привласнення та розтрата майна (ст. 191 КК України).

В провадженні  Київського районного суду м. Одеси в період 2016 року    перебуває 320 обвинувальних актів, в   2015 році до Київського районного суду м. Одеси надійшло 293 обвинувальних актів  за даною категорією справ, таким чином ми бачимо, що кримінальних проваджень стало більше ніж в минулому році. Проведений аналіз показав, що найбільше обвинувальних актів за вказаний період надійшло:

-        за ст. 185 КК України (крадіжка) – 160 кримінальних проваджень з яких 83 вже розглянуто з постановленням обвинувального вироку.

-        З 63 кримінальних проваджень що надійшли за ст. 186 КК України (грабіж), розглянуто з постановленням вироку 35 справи.

-        23 кримінальних провадження що становить надійшло за ст. 187 КК України (розбій), з них розглянуто з постановленням обвинувального вироку 12 справ.

- за ст.190 КК України 55 кримінальних проваджень, з яких 19 справ розглянуто з постановленням обвинувального вироку.

-        За ст.ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна), 189 КК України (вимагання) надійшло 19 обвинувальних актів, з яких розглянуто 7  справи з постановленням вироку.

Переважна більшість засуджених – це особи від 16 до 45 років. Зазвичай, це чоловіки, однак наприклад, серед справ за статтею «шахрайство», «крадіжка», «грабіж» більшість засуджених жінки. Серед злочинів, які здійснюють неповнолітні, превалюють крадіжки, грабіж та розбій.

Необхідно зауважити, що при здійсненні даних злочинів більше половини засуджених знаходились у стані алкогольного сп’яніння.

Серед основних видів покарання переважну більшість становить позбавлення волі на певний строк, яке застосовано до 122 особам  по 80 кримінальним провадженням та арешт, що застосований до 35 осіб. Розповсюдженим видом покарання є штраф або звільнення від відбування покарання з іспитовим строком. Упродовж 2016 року звільнено від покарання з випробуванням 145 осіб.

Необхідно зазначити, що при розгляді кримінальних проваджень до осіб застосовується запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, застави, особистого зобов'язання та тримання під вартою.

Так, наприклад, вироком Київського районного суду м. Одеси від   08.11.2016  року, судом встановлено 13 вересня 2016 року приблизно о 22 годині 15 хвилин Д.., знаходячись по вулиці Академіка Вільямса в місті Одесі, маючи намір здійснити напад з метою заволодіння чужим майном, визначила об’єктом свого злочинного посягання майно, належне Л., яка рухалась по вказаній вулиці.

Реалізуючи свій злочинний намір, маючи при собі кухонний ніж, перебуваючи на сходовому майданчику четвертого поверху будинку по вулиці Академіка Вільямса в місті Одесі, Д. підійшла до Л. та погрожуючи застосуванням насильства, яке є небезпечним для життя та здоров’я, демонструючи ніж, лезо якого вона приставила до шиї Л., вимагала передати їй мобільний телефон марки «Айфон 6». При цьому Л. намагалась кистю лівої руки відвернути ніж, в результаті чого Д. спричинила потерпілій тілесні ушкодження у виді поверхневих різаних ран лівої кісті та правого стегна, які відповідно до висновку судово-медичного експерта № 2791 від 23 вересня 2016 року відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

Л., сприймаючи загрозу ножем, як реальну для життя та здоров’я дістала з сумки мобільний телефон марки «Айфон 6» та передала його Д., таким чином Д. відкрито заволоділа даним мобільним телефоном із сім картою оператора мобільного зв’язку «Лайф», вартістю 18 000,00 гривень, спричинивши Л. матеріальний збиток на вказану суму.  Дії Д.  кваліфіковані за ч.1 ст.187 КК України.

Суд визнав таку особу винною у скоєнні кримінального правопорушення,  передбаченого ч.1 ст.187 КК України і на підставі цього призначили їй покарання у виді 5 років позбавлення волі, але  на підставі ст. 75 КК України особу звільнено  від відбування основного призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 2  роки. На підставі п.п.1, 4 ч.1 ст.76 КК України покласти на Д. наступні обов’язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції та періодично з’являтися для реєстрації в кримінально-виконавчу інспекцію.

Слід зазначити , що з  кримінальних проваджень що становить 168,  по яким були винесені обвинувальні вироки до апеляційного суду Одеської області було направлянні 72 справи за скаргами сторін, але при перегляді рішень в апеляційній інстанції було скасовано 28 обвинувальних вироків, та 16 обвинувальних вироків було частково змінено. Також з них 11 справ були направленні до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, рішення Київського районного суду м. Одеси та апеляційного суду Одеської області залишено без змін.

 

Результати проведеного аналізу свідчать, що у 2016 році кількість кримінальних справ, що надійшли до Київського районного суду м. Одеси за категорією злочини проти власності збільшилась майже вдвічі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Разом із тим, процесуальні строки розгляду таких справ не порушуються.

При  розгляді даної категорії справ,  суд   враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, матеріали що характеризують  особу обвинуваченого та обставини справи, що пом’якшують і обтяжують призначене покарання.

            Голова

            Київського районного                                                                                             С.А. Чванкін

            суду м. Одеси