Головний зміст

 
 
velikobritaniya vvela zapret na kurenieСтворення спеціалізованих місць торгівлі тютюновими виробами та підвищення в тричі штрафів за паління в громадських місцях, все  передбачено проектом  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання торгівлі тютюновими виробами та запровадження спеціалізованих місць торгівлі тютюновими виробами).
 
 
 
 
 
 
Депутати пропонують доповнити положення Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме ввести обмеження на викладку тютюнових виробів у місцях їх продажу, а також запровадити можливість створення спеціалізованих місць торгівлі тютюновими виробами.
 
Так, пропонується внести зміни до статті 15-3 Закону, якими встановити, що у місцях торгівлі (окрім спеціалізованих місць торгівлі та магазинів безмитної торгівлі) забороняється розміщення тютюнових виробів, а також макетів тютюнових виробів таким чином, щоб вони були видимі поза межами місця торгівлі або споживачам всередині місця торгівлі. 
Для суб’єктів підприємництва, які наразі переважно здійснюють продаж тютюнових виробів пропонується надати можливість переобладнання їх у спеціалізоване місце торгівлі. 
 
Встановлюється, що спеціалізоване місце торгівлі має бути розміщене в окремій будівлі, споруді, їх відокремленій частині або приміщенні, (частині приміщення), які мають окремий вхід та вихід на вулицю або до торгівельного залу. 
З метою попередження споживачів про те, що у місці торгівлі здійснюється продаж тютюнових виробів, а також з метою обмеження доступу до такого місця торгівлі неповнолітніх, пропонується встановити, що при вході у таке місце торгівлі має бути розміщено текстове попередження такого змісту: «Спеціалізоване місце торгівлі, в якому продаються тютюнові вироби. Вхід особам до 18 років заборонений». 
 
Пропонується обмежити перелік товарів, який дозволено продавати у спеціалізованих місцях торгівлі, а саме виключити будь-які товари, що відносяться до стандартного харчового раціону (як то молоко, м’ясні чи рибні вироби, хліб, консерви, овочі чи фрукти тощо).
 
Таким чином, законопроектом передбачено, що у спеціалізованому місці торгівлі забороняється роздрібна торгівля товарами за кодами товарів згідно з УКТ ЗЕД, що належать до груп 1-8 (за виключенням товарів (продукції) зазначених у товарних позиціях 0801, 0802 та 0813 згідно з УКТ ЗЕД), 10-16, 19 - 21 (за виключенням товарів (продукції) зазначених у товарних позиціях 1904, 1905, 2005, 2009 та 2101 згідно з УКТ ЗЕД), 23, 95 товарів (продукції) згідно УКТ ЗЕД .
Встановлюється, що обмеження та вимоги щодо роздрібної торгівлі тютюновими виробами, вживання та реклами тютюнових виробів, встановлені цим Законом, Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та Законом України «Про рекламу», поширюються на спеціалізовані місця торгівлі.
 
Пропонується підвищити вартість ліцензії на торгівлю тютюновими виробами для спеціалізованих місць торгівлі. Вартість такої ліцензії у 3 рази перевищуватиме вартість звичайної ліцензії на торгівлю тютюновими виробами. Порушення вимог, встановлених законом щодо спеціалізованих місць торгівлі матиме наслідком анулювання відповідної ліцензії.
 
Окрім цього, пропонується збільшити штрафи за паління у громадських місцях, зберігши при цьому "вилку" можливого штрафу для забезпечення принципу індивідуальності покарання.