Головний зміст

IMG 2398 1 2Голова Київського районного суду м. Одеси Чванкін С.А. дав інтерв’ю прес-службі суду з приводу змін до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як Ви ставитесь до змін у ЗУ «Про судоустрій і статус суддів»? Що змінилось для кандидатів у судді?
Голова Київського районного суду м. Одеси Чванкін С.А.: «Я вважаю,  що зміни до ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», які 30 вересня 2016 року наберуть чинності, призведуть до покращення судової системи, як в професійному аспекті, так і у політичному.
 
По-перше, відповідно до Конституції України, судова влада є незалежною гілкою. Зміни до ЗУ нарешті відокремлять судову гілку від законодавчої та виконавчої у частині призначення суддів. Як Ви знаєте, до змін цього Закону, особа, яка успішно пройшла всі етапи оцінювання на займання посади судді першої інстанції, обирається суддею на підставі закону України, який приймає Верховна Рада. Після змін, відповідно до ст. 128 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя в порядку, встановленому законом. Тобто, політичні партії, не матимуть впливу на обрання судді. Президент також не матиме цього права, оскільки у нього лишається лише церемоніальна функція.
 
Також, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти (до змін не молодший двадцяти п’яти) та не старший шістидесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.
 
Для порівняння, до кандидата на посаду судді у США, їх закони не містять чіткого переліку вимог, немає кваліфікаційних іспитів, кандидат має право не мати навіть вищої освіти, проте за практикою суддею становиться особа, яка має хороші теоретичні знання і певний досвід юридичної діяльності, безсторонність при вирішенні справи, здібність міркувати і висловлювати свої думки ясно та логічно, урівноваженість, уважність, комунікабельність, терплячість, здібність розумно застосовувати судову владу, добрий розумовий розвиток та життєвий досвід. За конституцією цієї країни, суддя обіймає свою посаду, доки їх поведінка бездоганна. Тобто, судді призначаються безстроково, без граничної вікової рамки, хоча суддя має право піти у відставку за власним бажанням. Також, суддя може бути позбавлений цієї посади лише шляхом застосування процедури імпічменту.
 
На відміну від США, вимоги до кандидата на посаду судді у Великобританії значно вимогливіші. Так, майбутній суддя повинен мати: вищу юридичну освіту, досвід судової практики як адвоката не менше 10 років, чи рекордера (чиновник)  не менше трьох років, високі моральні якості та позитивна суспільна репутація, успішне складання відповідних кваліфікаційних іспитів.
 
По-друге, в Україні створюється та буде діяти Вища рада правосуддя, яка вносить подання про призначення судді на посаду, ухвалює рішення стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, розглядає скарги на рішення відповідного органу про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді чи прокурора, ухвалює рішення про звільнення судді з посади, надає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою, ухвалює рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, вживає заходів щодо забезпечення незалежності суддів, ухвалює рішення про переведення судді з одного суду до іншого, здійснює інші повноваження, визначенні Конституцією та законами України.
 
Тобто, ВРП матиме повноваження, які на теперішній час здійснюються Вищою кваліфікаційною комісією суддів та Верховною Радою України.
 
З огляду на викладене, ВРП буде ключовим органом у судоустрої України та в цілому судова гілка влади буде окремою, як це вказано у Конституції України. Все це приведе до того, що судова гілка влади стане дійсно незалежною та буду значно краще виконувати завдання, які ставить перед нею суспільство».