Головний зміст

 
701691 w 30027 липня 2016 року набрали чинності зміни до статті 130 КУпАП щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».
 
 
 
 
 
Київським районним судом міста Одеси за перше півріччя 2016 року було розглянуто 279 справ за скоєння правопорушень, передбачених статтею 130 КУпАП. За результатом розгляду цих справ, на нетверезих водіїв було накладено штрафи  на загальну суму у 278 800 гривень. 
 
 Зазначимо, що максимальний розмір штрафу раніше складав 5950 гривень, а на сьогоднішній день нетверезий водій може збідніти вже на 40 800 гривень, якщо вчинить таке правопорушення більше 2 разів  за рік.
 
У зв’язку з цим,  в чергове нагадаємо водіям, яке покарання на них чекає у випадку керування автомобілем в нетверезому стані.
 
 
Отже, керування автомобілем в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, а також під впливом ліків, що знижують увагу, передача керування автомобілем такій особі, відмова водія від огляду тягне за собою штраф у розмірі 600 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (10 200 грн) і позбавлення права керувати автомобілем на рік. 
 
За повторне порушення передбачений штраф 1200 мінімумів (20 400 грн) і позбавлення прав на три роки. Якщо людина двічі протягом року піддавалась адміністративному стягненню за вказане правопорушення, їй загрожує штраф у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів (40 800 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років. 
 
 Таке покарання може дозволити скоротити кількість дорожньо-транспортних пригод, скоєних з причини водіння в нетверезому стані.  Саме тому ГО «Асоціація слідчих суддів України» неодноразово наголошувала на посиленні відповідальності  за даний вид правопорушення.
 
Також Асоціація слідчих суддів України звертає увагу на те, що за порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження (ч. 1 статті 286 КК) передбачено штраф у розмірі від 3400 до 8500 грн. Очевидно, що це створює абсолютно нелогічну ситуацію, коли менш тяжкі адміністративні правопорушення можуть каратися більш жорстко, ніж злочин, який тягне за собою серйозні наслідки у вигляді нанесення тілесних ушкоджень. Однак пропозиції щодо одночасного посилення санкцій статті 286 КК наразі підтримані не були. Це питання наразі залишається відкритим і потребує негайного законодавчого врегулювання.