Головний зміст

bdsrhdfjgvhНині Вища кваліфікаційна комісія суддів уже готується до проведення конкурсу до нового Верховного Суду. Але не все може піти так легко, як хотілося б. Зокрема, труднощів не уникнути в тому разі, коли хтось із «кваліфікаційників» вирішить узяти участь у конкурсі. Про можливий вихід із ситуації «ЗіБ» поцікавився у голови органу, який відповідає за врегулювання конфлікту інтересів, — Ради суддів, судді Верховного Суду Валентини СІМОНЕНКО.
 
 
 
 
— Валентино Миколаївно, відповідно до нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» має бути створений новий ВС. Незабаром до установи оголосять конкурс, проведення якого забезпечуватиме ВККС. Можна припустити, що деякі члени комісії виявлять бажання стати суддями нової установи. Чи виникатиме в такій ситуації конфлікт інтересів?
 

— Мені здається, що виникатиме. Питання до об’єктивності членів ВККС, які слухатимуть відповіді від претендентів на посади суддів ВС, будуть. Крім того, я так розумію, що, залишаючись членами ВККС, вони повинні брати участь у розробленні документів, затвердженні тестів, обговоренні інших питань, які стосуються конкурсу. Чи буде в такому випадку дотримана рівність конкурсантів? Безумовно, не можна заборонити будь-якому судді, котрий відповідає вимогам, передбаченим для зайняття такої посади, взяти участь у конкурсі до ВС. Але, дійсно, питання виникають. Сподіваюся, що судді, які займають посади у ВККС, гідно до цього поставляться. Знаю, що деякі з них уже подали заяви про відставку.

 

 — Все ж таки, якщо хтось із членів ВККС (не тільки з-поміж суддів) захоче піти на конкурс, то конфлікт інтересів, який обов’язково виникне, повинна врегулювати РСУ чи самостійно члени комісії?

— Будемо виходити з положень закону: конфлікт інтересів урегульовує РСУ. Крім того, суддя повинен повідомити раду про наявність такого конфлікту, а та, у свою чергу, запропонувати йому, як його врегулювати. Адже відповідно до Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання, якщо РСУ бачить, що є конфлікт інтересів і суддя самостійно не може його врегулювати, то дає свої рекомендації. Якщо суддя не погоджується із цією рекомендацією, бере на себе всю відповідальність, то тут уже настають корупційні ризики.

— Яку рекомендацію в такому випадку може дати РСУ?

— Знаєте, я, напевно, не зможу вам відповісти, тому що такі рекомендації суб’єктивні з точки зору особи, якій вони даються. І, по-друге, якщо ситуація виходить за межі попередньої рекомендації, яку давала рада, РСУ повинна прийняти конкретне рішення. Як будуть розвиватися далі події, не знаю. Жодний суддя ще не звертався до РСУ із цього приводу. Якщо такі звернення з’являться, ми будемо врегульовувати цей конфлікт. Я вважаю, що конфлікт інтересів є. Принаймні потенційний.

— Не виключаєте, що РСУ може навіть рекомендувати членам ВККС не брати участі в конкурсі? Чи вона не може дати такої рекомендації?

— Я не виключаю, але потрібно обдумати. Бо це непросте питання. Ми не можемо застосувати заборону на професію. Можливо, спільно з ВККС потрібно розробляти рішення щодо врегулювання такої складної ситуації. Тому що, з одного боку, судді мають право взяти участь у конкурсі на зайняття посади у ВС. З другого — як члени ВККС вони все ж таки можуть стати суб’єктами конфлікту інтересів. На мою думку, треба ще буде порадитися з комітетом етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів. А от над тим, як урегулювати конфлікт і забезпечити реалізацію прав членів комісії, потрібно подумати спільно з ВККС.

— Напевно, така робота має незабаром розпочатися, адже голова ВККС Сергій Козьяков заявив: конкурс до ВС оголосять на початку жовтня.

— Думаю, така робота буде проводитися вже найближчим часом. Оскільки я обізнана про таку ситуацію, деякі питання ми вже обговорювали. Думаю, ми відпрацюємо якесь бачення, аби забезпечити права суддів та членів ВККС, які підуть на конкурс до ВС.
 
 
Джерело: Закон і Бізнес