Головний зміст

1 0Фахівці Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру завершують підготовку до проведення першого електронного аукціону з продажу земельних ділянок.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
При розробці онлайн-платформи застосовано технологію blockchain, яка на сьогодні визнана однією з найбільш прогресивних в частині захисту та збереження даних. До розробки програмного забезпечення залучені експерти Innovation and Development Foundation, які впроваджували подібну систему в Грузії, а також приймали участь у створенні системи ProZorro. Співпраця відбувається в рамках підписаного Меморандуму про розвиток та імплементацію системи децентралізованих електронних онлайн-аукціонів.
 
 
 Передбачено, що в режимі реального часу безперервно і відкрито для необмеженого кола осіб буде здійснюватися збір, візуалізація та зберігання інформації про об’єкти аукціонів, проводитися авторизація учасників аукціонів, а також надання, зіставлення і прийняття цінових пропозицій (ставок) учасників аукціонів. Для відпрацювання механізму в липні були проведені тестові торги з віртуальною земельною ділянкою, які підтвердили коректне функціонування системи.
 
Експертному середовищу та учасникам ринку система буде презентована найближчим часом  на пілотному аукціоні. Оскільки  діючим законодавством України не передбачена можливість проведення електронних земельних торгів, пілотний електронний аукціон відбудеться паралельно з торгами, що проводяться згідно з порядком, визначеним Земельним кодексом України.
 
Систему онлайн-аукціонів в подальшому планують впровадити на всій території України.
 
Запуск електронних аукціонів дозволить значно розширити коло учасників за рахунок спрощення доступу та екстериторіальності, а також підвищить загальну  прозорість  процесу розпорядження землями. Для запуску  електронних земельних торгів на національному рівні необхідне внесення змін до Земельного кодексу України.