Головний зміст

1377787203 ne vkluchaetsja pk 03

Народний депутат Юрій Македон зареєстрував у ВРУ Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення та функціонування в судах електронної системи "Персональний онлайн кабінет")" від 6 грудня 2016 року під №5498.

 

 

 

 

 

Одним із основних аспектів створення електронної системи «Персональний онлайн кабінет», є відновлення комунікативного простору між органами влади та громадянами, який протягом багатьох років поступово втрачався, а також удосконалення традиційних основ нашого законодавства відповідно до європейських стандартів. Концепція законопроекту про створення електронної системи «Персональний онлайн кабінет» полягає у вироблені більш нового та ефективного алгоритму дій, за допомогою яких, сформується новий комунікативний простір між органами судової влади, виконавчими органами та суспільством. В комплексі ці складові елементи сформують – нову, ефективну, сучасну судову систему.

 

Законопроектом пропонується:

 

1) внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України, доповнивши новим терміном: «Електронна система «Персональний онлайн кабінет», як складова Єдиної судової інформаційної (автоматизованої) системи це - система онлайн сервісу, що надає можливість кожній стороні, а також за їх згодою учасникам провадження доступ до матеріалів справи/провадження у електронному вигляді, крім матеріалів, які розглядаються у закритому судовому засіданні».

 

2) надати можливість особам, які утримуються в установах попереднього ув’язнення та установах виконання покарань, з дозволу суду, знайомитися з матеріалами справи/провадження через електронну систему «Персональний онлайн кабінет», безпосередньо у цій установі, де утримуються особи, що значно підвищить ефективність індивідуальної підготовки цих осіб до розгляду справи в суді, а також заощадить кошти з державного бюджету для доставлення особи до суду для ознайомлення з матеріалами справи.

 

3) внести зміни до Закону України «Про судовий збір» доповнивши частину другу статті 4 новими 10 та 11 пунктами, якими встановлено, за подання до суду заяви про отримання право доступу до матеріалів провадження/справи через електронну систему «Персональний онлайн кабінет», ставку судового збору 1.5% від розміру мінімальної заробітної плати.

          

За проведеними попередніми підрахунками, справ, що знаходилися на розгляді у судах протягом 2015 року, можна вивести середній показник надходжень до бюджету коштів протягом 2017 року, в разі прийняття цього законопроекту.

 

Нижче наведені показники кількості справ/проваджень, що знаходилися на розгляді у місцевих, районних та окружних судах за період  2015 року:

 

а) загальна кількість кримінальних проваджень, складає: 808 924 проваджень;

б) загальна кількість адміністративних справ, складає: 260 901 справ;

в) загальна кількість господарських справ, складає: 110 730 справ;

г) загальна кількість цивільних справ, складає: 1 245 437 справ.

 

Беручи до уваги наведені показники можна приблизно визначити, яку частину коштів державний бюджет отримає в дохідну частину від реалізації цього законопроекту.

 

Реалізація положень законопроекту впливатиме на видаткову частину Державного бюджету України в 2017 році, оскільки спричинить додаткові витрати на суму 91 131 665 мільйонів гривень.

 

На даний момент  у розрахунок витрат на розробку електронної системи "Персональний онлайн кабінет" не враховуються суди АР Крим та частково суди Донецької та Луганської області, що знаходяться на не підконтрольній Україні території. Не враховується у розрахунок заробітна плата працівникам апарату суду за відповідну роботу.

 

Автор стверджує, що прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення та функціонування в судах електронної системи «Персональний онлайн кабінет»)» сприятиме підвищенню ефективності роботи при здійсненні правосуддя, надасть змогу учасникам судового процесу контролювати хід своєї справи, не витрачаючи часу для поїздки в суд, а також зекономити час та кошти, які витрачаються для поїздки до суду з метою можливого, а іноді й неможливого ознайомлення з матеріалами справи/провадження, на отримання копій процесуальних документів, технічного запису судового засідання і т.д. Також впровадження електронної системи «Персональний онлайн кабінет» в установах попереднього ув’язнення та установах виконання покарань, дасть можливість зекономити кошти з державного бюджету на доставку осіб, які утримуються у цих установах, для їх ознайомлення з матеріалами справи/провадження.

За користування електронною системою «Персональний онлайн кабінет», буде сплачуватися судовий збір у однократному розмірі, для кожної судової інстанції. Ці кошти будуть зараховуватися до державного бюджету України.

Запровадження електронної системи «Персональний онлайн кабінет» слугуватиме основою для нової моделі відносин між судовою гілкою влади, органами влади та громадянами, які будуть звертатися до суду за захистом своїх прав. Ефективність роботи цієї системи дасть поштовх для подальших прогресивних змін у нашому законодавстві, зміни парадигм у судовій системі, що на сьогоднішній день є в край необхідним для подальшого розвиту держави.